Osteopatia
Osteopatia on manuaalisen, eli käsin tehtävän terapian hoitomuoto. Osteopaatti on Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelimistön häiriöiden sekä kiputilojen tutkimiseen ja hoitamiseen.
Ihminen nähdään osteopatiassa kehon, mielen ja ajatusmaailman kokonaisuutena. Kehon luontaisia paranemisprosesseja ja itsesäätelymekanismeja tuetaan yksilöllisesti tehtävän hoidon avulla. Oireiden hoitamisen lisäksi osteopatiassa pyritään löytämään niiden syy ja vaikuttamaan myös oireilun aiheuttaviin tekijöihin. Hoito sopii kaiken ikäisille eri elämäntilanteissa.
Osteopaatiksi voi opiskella Suomessa ammattikorkeakoulussa tai kahdessa yksityisessä koulussa. Perusopinnot kestävät neljä vuotta. Jatkokoulutuksia on lyhyistä, muutaman tunnin kursseista aina useamman vuoden kestäviin laajoihin opintokokonaisuuksiin asti.
Mitä osteopatian avulla voidaan hoitaa?
Osteopaatille hakeudutaan usein selkä- ja nivelkipujen, kehon liikerajoitusten, päänsäryn, purentaelimistön ongelmien ja puutumisoireiden vuoksi. Apua voi saada myös esimerkiksi hengitykseen liittyviin ongelmiin, huimaukseen, toiminnallisiin vatsavaivoihin, krooniseen kipuun ja stressiin. Osteopatialla voidaan tukea kehoa muutoksiin sopeutumisessa ja erilaisissa vaivoissa tai kiputiloissa raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen Hoitoon saa tulla myös rentoutumaan ja huollattamaan itseään ennaltaehkäisevästi, ja esimerkiksi tukemaan toipumista leikkauksen tai sairastamisen jälkeen.
Vauvoilla vastaanotolle hakeutumisen taustalla ovat usein muun muassa runsas itkuisuus, vatsavaivat, refluksityyppinen oireilu, kehon kireydet ja toispuoleisuus sekä ongelmat imetyksessä tai pulloruokinnassa. Olen kouluttautunut myös suun jännekireyksien operaatioiden jälkeiseen kuntouttamiseen ja suun motoriikan tukemiseen. Vauvojen ja lasten kohdalla korostuu vanhemman kanssa tehty kartoitus lapsen terveydentilasta, sekä tarvittaessa oireiden taustalla mahdollisesti olevien terveydellisten syiden poissulku lääkärin taholta.
Isommat lapset saapuvat vastaanotolle usein esimerkiksi kasvukipujen ja päänsärkyjen vuoksi, erilaisten kolhujen ja kaatumisten jälkeen sekä korvatulehdus- ja flunssakierteiden takia. Hoitoon hakeutumisen syyt voivat olla myös saman kaltaisia, kuin aikuisilla.
Mitä vastaanotolla tapahtuu?
Ensimmäisen kerran alkuhaastattelussa kartoitetaan oirekuvan lisäksi terveydentilaa sekä elämäntilannetta yleisesti. Tämän jälkeen tehdään tutkiminen, johon voi kuulua kehon liikkuvuuden tarkastelemista, erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön testejä sekä palpaatiota, eli kehon tunnustelua käsin.
Haastattelun ja tutkimisen perusteella tehdään asiakkaan tilanteeseen yksilöllisesti sopiva hoito, joka sisältää esimerkiksi pehmytkudosten käsittelyä, nivelten mobilisointia ja erilaisia kehoa kuuntelevin ja lempein ottein tehtyjä hoitotekniikoita. Käytän harvemmin nivelen manipulaatioita, eli "naksauttelua", lapsille näitä tekniikoita ei käytetä lainkaan.
Jatkokäynneillä siirrytään tilannekartoituksen jälkeen tutkimiseen ja hoitoon. Hoidon kesto voi vaihdella yksilöllisesti kehon tarpeiden mukaan. Vauvoilla ja pienillä lapsilla hoitoaika on lyhyempi, kuin aikuisilla. Käyntikertojen sopiva määrä riippuu tilanteesta. Joskus yhdestä käynnistä saa jo apua, mutta etenkin pidempään jatkuneissa oireissa saadaan usein parempi hoitovaste useammalla hoitokerralla. Ohjaan myös tarvittaessa yksinkertaisia harjoitteita hoidon tueksi, ja pyrin miettimään asiakkaan kanssa yhdessä keinoja hyvinvoinnin tukemiseksi.